marți, 15 aprilie 2008

Reflectii pe gura unei canalizari

La ultima sedinta sectoriala a partidului, am discutat impreuna cu ceilalti colegi ai mei despre gestionarea sistemului de canalizare la nivelul Brailei, pornind de la situatia actuala si identificand punctual disfunctionalitatile si posibilitatile de rezolvare tehnice si juridice ale acestui domeniu extrem de dureros pentru oras.

De foarte mult timp, presa transmite semnale privind neregulile care s-au produs si care se produc vizavi de derularea anumitor contracte privind acest domeniu, contract incheiate cu deja celebra firma greceasca. Constatati, ce e drept fara surprindere, si din pacate resemnati, ca acesta companie care a castigat aceste proiecte nu numai ca nu-si respecta obligatiile contractuale, dar ii sfideaza fara precedent pe adevaratii beneficiari ai acestor proiecte, pe dumneavoastra cetatenii orasului.

Desi nu a mai ramas decat o luna pana la finalizarea lucrarilor conform prevederilor contractuale, asistam la imaginea dezolanta a unor strazi precum Kiev, Ion Andreescu, 1 Mai, 24 Ianuarie 1859 si altele pe care le stiti cu totii, mai ales cei care locuiesc pe aceste strazi, nevoiti fiind sa isi achizitionati cizme. Nu e nevoie sa subliniez ca aceste strazi sunt mai degraba niste “ulite” cu care nici cel mai sarac catun din judet nu se mai afiseaza, care la fiecare ploaie se transforma in adevarate mlastini.

Anticipez ca in curand autoritatile vor profita de situatia creata si vor organiza pe aceste strazi niste curse off-road ori poate niste lupte in namol, scuzata fiindu-mi ironia, caci altfel nu inteleg ratiunea pentru care nu se solicita indeplinirea conditiilor si termenelor stabilite in contractele de altfel “legal” incheiate. In orasul acesta chiar nu a auzit nimeni de raspundere contractuala, de rezilierea contractului ori de alte mijloace juridice, pe care bineinteles le las in seama specialistilor, dar pe care institutiile locale, prin autoritatea cu care au fost investite, le-ar putea pune in aplicare pentru rezolvarea acestor probleme stringente.

Pe vremea guvernarii PSD se spunea ca oamenii politici se mobilizeaza si asfalteaza strazile, ori rezolva problema curateniei, ori construiesc sali de sport (si exemplele pot continua) mai abitir in prag de alegeri. Dezarmant e ca actuala conducere de la nivelul urbei nici macar in prag de alegeri, asa … pe ultima suta de metri, nu intentioneaza nici macar sa “stearga praful de ochii soacrei”, daramite sa finalizeze ceva ce a inceput la inceputul mandatului.

Ideea e ca firmele care se ocupa de astfel de domenii la noi in tara nu si-ar permite pentru nici macar o secunda sa sfideze cetatenii din tara lor, de altfel europeana. Vrem sa devenim europeni … atunci sa reactionam ca atare, sa ne folosim de parghiile economice si juridice castigate ca stat membru al UE. In rest, doar vorbe goale, European si Europa raman doar la nivel de exemplu, la nivel de discurs politic, daca nu invatam sa adoptam atitudinea de cetatean european si mai ales sa aplicam instrumentele economice si juridice europene.

Ne ramane insa sa ne mandrim ca suntem “cetateni ai Europei” doar cand castiga un “Costel Busuioc”, care a ales sa ramana in Spania, sau un Razvan Radulescu, cel care a semnat scenariul celebrului “Moartea domnului Lazarescu”, care a ales sa predea la una din facultatile de mass-media şi film din Germania, altor europeni, departe de micuta Romanie. Poate domnul Radulescu va prefera intr-o buna zi sa dea lovitura cu un scenariu semnat “moartea dorintei de a fi european”.

Cat despre autoritatea anumiti politicieni la nivel local, nu pot decat sa constat ca acestora ori nu le circula sangele prin vintre, or ca sunt impotenti profesional.

Niciun comentariu: